top of page

De Mondhygiënist

Wat is een mondhygiënist?

​

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van de mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen Individuele Gezondheidszorg (wet BIG). Deze wet BIG is in 1997 in werking getreden. De wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Voor de mondhygiënist is in de wet het deskundigheidsgebied omschreven. De titel mondhygiënist is een bij de wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.

 

Wat doet een mondhygiënist?

​

De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie; het voorkomen van cariës (gaatjes in de tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (=gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis.

Brengt jouw persoonlijke mondsituatie in kaart. Bekeken wordt of mondafwijkingen zichtbaar zijn en zo ja, hoe deze samen met jou behandeld kunnen worden. Wanneer nodig maakt de mondhygiënist voor een completer beeld gebitsafdrukken, röntgenfoto’s en doet bacterieel onderzoek.

​

Geeft voorlichting over hoe je jouw mond fris en gezond houdt. Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

​

Voert een professionele gebitsreiniging uit. Plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd en je gebit wordt gepolijst met als resultaat een glad en schoon gevoel. Bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden gereinigd, kan er verdoofd worden.

​

Brengt beschermende middelen aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fluoride. Brengt een laklaag aan op kiezen bij kinderen. Een dergelijke laklaag wordt een sealant genoemd. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes.

Kan je adviseren over het verantwoord bleken van het gebit. Aan het bleken van je gebit kleven enige risico’s. Belangrijk dus om dit verantwoord te doen. Je mondhygiënist kan je hierover adviseren.

 

Wanneer ga je naar de mondhygiënist?

​

Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Wij adviseren je minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde, stralende en frisse mond. Kinderen zijn vanaf de doorbraak van het eerste tandje welkom. Hiermee kunnen gaatjes op zeer jonge leeftijd en daarmee pijn en onzichtbare beschadigingen, voorkomen worden. Ook wanneer je zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist een goed idee. Je bent in deze periode namelijk vatbaarder voor ontstekingen in je mond. Sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen ook de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

​

Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te raden wanneer

– uw tandvlees ontstoken is (bloedend tandvlees)

- het tandvlees terugtrekt
– er regelmatig gaatjes ontstaan
– er tandsteen en/of aanslag ontstaat
– er een vieze smaak en/of adem aanwezig is
– u systemische afwijkingen heeft zoals diabetes, reuma etc.
– er in uw familie veel mondproblemen voorkomen
– tanden en/of kiezen los gaan staan

- mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is

 

Als jij je inzet op het voorkomen van problemen in je mond, zijn dure herstelbehandelingen niet nodig. Bovendien draagt een gezonde mond bij aan een gezond lichaam. Met de juiste preventieve benadering en ondersteuning kan iedereen gezonder oud worden met eigen tanden en kiezen. Dat is toch de investering waard? #LachendOudWorden

_MG_7208.JPG
bottom of page